Social Icons

Pages

6 Mayıs 2010

Savoy Brown


"Savoy Brown", gitarist Kim Simmonds(Kim Maiden Simmonds) tarafından 1965'te, Londra'da kuruldu. Gruptaki diğer isimler, vokalde Bryce Portius, ritm gitarda Martin Stone, basta Ray Chappell, klavyede Bob Hall, davulda Leo Manning'ti.


Grup ilk başlarda barlarda sahne alıp Blues coverları yapıyordu. Bir süre sonra, Savoy Brown, özellikle gitarist Kim Simmonds ile dikkat çekti. Genç yaştaki-18yr- Simmonds; Muddy Waters, Freddie King vari güçlü sololarıyla grubu taşıyan isimdi.


Savoy Brown, 1967'de "Shake Down" isimli ilk albümünü çıkardı. "Ain't Superstitious", "Rock Me Baby", "Little Girl" şarkıları başta olmak üzere, albümün tamamı (Martin Stone'un "The Doormouse Rides The Rails" dışında) Blues coverlarından oluşuyordu. Albüm çıktıktan sonra Savoy Brown, aynı tarihte, Cream'in ilk Londra konserinde sahne aldı. Savoy Brown elemanlarının birlikteliği uzun sürmedi; gitarist Kim Simmonds ile klavyeci Bob Hall dışındaki diğer üyeler gruptan ayrıldı.


1968'de gruba, 'ileride Britanya'nın en iyi Blues vokalistlerinden biri olarak gösterilecek' Chris Youlden ile birlikte, davulcu Roger Earl ve bas gitarist Rivers Jobe katıldı. Amerika'da Blues kulüplerinde sahne alan 'Lonesome Dave' lakaplı Dave Peverett de, ritm gitarist olarak aynı tarihte gruba katılan bir başka isimdi. Otoriteler tarafından 'başarılı bir albüm' olarak değerlendirilen "Getting to the Point", bu tarihte yayınlandı. Bu albüm aynı zamanda Savoy Brown'u geniş kitlelere tanıtan ilk albüm oldu. Albümden sonra basçı Rivers Jobe gruptan ayrıldı, yerine Tony Stevens gruba katıldı.


Savoy Brown, 1969'da, 'müzikal anlamda oldukça kaliteli' üç büyük albüm piyasaya çıkardı: "Blue Matter", "A Step Further", "Raw Sienna". Bu üç çalışma, gruba özellikle Amerika'da büyük ticari kazanç ve ün getirdi.


1970'de vokalist Chris Youlden gruptan ayrıldı, 'Lonesome Dave' vokale geçti ve grubun altıncı albümü "Lookin' In" yayınlandı.


Savoy Brown'un -'efsanevi' olarak değerlendirilen- bu kadrosu(1968-1970); 'Lonesome' Dave'in, basçı Tony Stevens'ı ve davulcu Roger Earl'ü de yanına alarak Foghat'ı (Foghat için) kurmak için gruptan ayrılmasıyla dağıldı.


Lonesome Dave'in yerini 1971'de Paul Raymond aldı.Vokalist -daha sonra Black Sabbath ile de çalışacak olan- Dave Walker oldu.Davula Dave Bidwell, basa Andy Sylvester geçti. Savoy Brown, yeni kadrosuyla üç albüm yaptı: "Street Corner Talking", "Hellbound Train", "Lion's Share". Müzikal anlamda önceki kadar güçlü olmasa da, Savoy Brown; bu dönemde "Hellbound Train","Tell Mama","Street Corner Talking" parçalarıyla Amerika'da müzik listelerinde üst sıralarda yer aldı.


Grubun 'popüler' bu son kadrosu da, önce Dave Walker'ın; ardından Paul Raymond'ın ("Jack The Toad" albümünün yayınlanmasından sonra) ayrılmasıyla dağıldı (1973) ve lead gitardaki büyük isim Kim Simmonds dışında, Savoy Brown üyeleri günümüze kadar sürekli değişkenlik gösterdi.


Paul Raymond, 1975'te gruba yeniden katıldı, Savoy Brown bu tarihte "Wire Fire" albümünü, bir yıl sonra da "Skin Bone"u çıkarttı. Raymond, albüm yayınlandıktan bir yıl sonra gruptan ayrıldı. Raymond'ın ayrılışının ardından, Kim Simmonds,Ian Ellis(bas),Tom Farnell(davul) üçlüsü "Savage Return" albümünü çıkarttı(1978).


Vokalist Dave Walker, 1988'de, gruba dönüş yaptı, aynı tarihte "Make Me Sweat" albümü piyasaya çıktı, "Kings of Boogie"nin kayıtları tamamlandı. Grup 1989'da Amerika'da konser turuna çıktı. 1990'da, konser kayıtlarından oluşan "Live and Kickin' " albümü yayınlandı.


Dave Walker, 1991'de gruptan ayrıldı, yerine aynı zamanda harmonikacı da olan Pete McMahon geldi, grup, "Let it Ride" albümünü çıkardı(1992).


'Lonesome Dave'-Dave Peverett, Savoy Brown'un 'Bring It Home' albümünde, Pete McMahon ile birlikte vokalist olarak yer aldı(1994).


Savoy Brown, "The Blues Keep Me Holding On" albümünde ünlü gitarist Duke Robillard ile birlikte çalıştı(1999).


'Lonesome Dave'-Dave Peverett, kanserden hayatını kaybetti(2000).


Savoy Brown'un piyasaya çıkan son albümü, "Steel" oldu(2007).


Grubun önemli üyeleri:

Kim Simmonds(Gitar),Chris Youlden (Vokal),'Lonesome Dave'- Dave Peverett(Gitar), Dave Walker(Vokal)


Grubun önemli albümleri:

Getting to the Point – 1968
Blue Matter – 1969
A Step Further – 1969
Raw Sienna – 1969
Looking In – 1970
Street Corner Talking – 1971
Hellbound Train – 1972
Lion's Share – 1973
Kings Of Boogie – 1989
The Blues Keep Me Holding On - 1999


Grubun hit şarkıları:

-Train To Nowhere

-A Hard Way To Go

-That Same Feelin'

-A Little More Wine

-When I Was A Young Boy

-Poor Girl

-Money Can't Save Your Soul

-Tell Mama

-Street Corner Talking

-Hellbound Train


Savoy Brown Discography

Shake Down – 1967
Getting to the Point – 1968
Blue Matter – 1969
A Step Further – 1969
Raw Sienna – 1969
Looking In – 1970
Street Corner Talking – 1971
Hellbound Train – 1972
Lion's Share – 1973
Jack The Toad – 1973
Boogie Brothers – 1974
Wire Fire – 1975
Skin 'n' Bone – 1976
Savage Return – 1978
Rock 'n' Roll Warriors – 1981
Greatest Hits - Live In Concert – 1981
Just Live – 1981
Live In Central Park – 1985
Slow Train – 1986 -
Make Me Sweat – 1988
Kings Of Boogie – 1988/89
Live And Kickin' – 1990
Let It Ride – 1992
Bring It Home – 1994
The Bottom Line Encore Collection (live) – 1999
The Blues Keep Me Holding On – 1999
Strange Dreams – 2003
You Should Have Been There – 2005
Steel - 2007


Savoy Brown hakkında daha önce duymadıysanız eğer: http://www.savoybrown.com/Promos/facts.htm


Savoy Brown dinlemek için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder